MADAMA BUTTERFLY
År 2000 ble et svært vellykket kunstnerisk år, med hele 5 premierer. Året startet med et vellykket samarbeid med Harmonien; Norgespremiere på Massenets ”Werther”. Videre fulgte den populære musikalen ”Chess” i februar, sommeropera på Den Nationale Scene; ”Elskovsdrikken” av Donizetti og sommeropera på Bergenhus Festning med Verdis ”Nabucco”. Største satsing i år var den nye norske samtidsoperaen ”Olav Tryggvason” i samarbeid med Den Norske Opera, Bergen Filharmoniske Selskap og Kulturbyen Bergen 2000.
Puccinis ”Madama Butterfly” presenteres nå i messehallen Arenum, i perioden 28.februar – 10.mars 2001. I den forbindelse har vi utarbeidet et totalkonsept scenografisk og kostymemessig; hvor alt blir produsert her i Bergen.
Det er bare Carmen som har oppnådd en tilsvarende popularitet som Madame Butterfly, som er et tragisk drama i japansk miljø med trofasthet, svik og selvmord. Selv en som ikke kan noe om musikk hører at Puccini har benyttet innslag av japansk musikk og orientalsk bruk av instrumentene, men uten et øyeblikk å miste den italienske operatonen. Her er det flere melodier som er lettere å huske enn i noen annen opera. Selv mente Puccini at dette var operan han hadde lagt ned store deler av sitt hjerte og sitt talent i. Det var iallfall den av alle hans operaer som hans selv foretrakk.
Nagasaki i Japan.
.Løytnant Pinkerton og konsul Sharpless venter på den vakre geishaen Cho-Cho San som Pinkerton ønsker å gifte seg med. Ekteskapsmegleren Goro kommer med bruden som foruten sin skjønnhet utstråler en sann og troskyldig kjærlighet til Pinkerton. Etter vielsen kommer Butterflys onkel og forbanner henne fordi hun har forlatt sin tro og sin familie.
I neste akt er det gått tre år siden Pinkerton forlot Japan. Butterfly venter trofast. En salutt fra havnen varsler at Pinkertons skip er kommet. Men det viser seg at han i mellomtiden har giftet seg – de er kommet for å hente Pinkertons barn med Butterfly. Butterfly tar ømt farvel med sønnen, og tar deretter sitt eget liv.
Tid og sted
Messehallen Arenum. 5 forestillinger: 2., 3., 7., 9. og 10. mars, 2001
Medvirkende
Dirigent: Anne Randine Øverby. Orkester: Profesjonelle musikere. Regissør: Marielle Kahn. Scenografi og kostymedesign:Dirk Hofacker. Lysdesign: Jens Lange. Kostymeproduksjon: Denise Fougerolle. Kor: Bergen Operakor. Solister: Antonia Cifrone (Cho-Cho San), Cecare Zamparino (Pinkerton), Ning Liang (Suzuki), Mario di Marco (Sharpless), Rune Thelen (Goro), Olav Veierød (Bonzo), Åsmund Drottning (kommisær), Jan Erik Endresen (Yamadori), Ingvar Hopland (notar), Silje Folkedal (Kate Pinkerton/tante), Hans Jakob Larsen (Yakuside), Bjarne Amundsen (tjener), Vibeke Meyer (mor), Linda Næss (kusine), Harald W. Hagen (Trouble).